Miniutflykt med besök till tusenårig gravkammare

I Ålabodarna mellan Landskrona och Helsingborg kan du besöka en tusenårig gravkammare – Örenäsgånggriften. Vid första anblick ser griften mest ut som en kulle, dock med en vacker utsikt mot Ven. Vid närmare betraktande finns det en gång som leder in till kammaren, den är smal, trång och låg så akta huvudet. Om du vågar kan du krypa in i griften och uppleva den från insidan.

  

När du ändå är och tittar på graven, och den vackra utsikten ifrån toppen kan du passa på och traska ner längst med Skåneleden på den branta vägen. Här kommer du få se Ålabodarnas strand med slitna bryggor som sträcker sig ut i havet. En bit ner på gatan möts du av ”Katten utan vägvett”. Här har de boende ställt upp en vägskylt som varnar för just en katt som är ute på vilovägar.

Efter skylten är det inte långt till den lilla hamnen och hamnkiosken där du kan sitta en stund och njuta av en mjukglass eller varför inte en smoothie!

För dig som vill kombinera utflykten mer fler längst med Öresund följer du bara Skåneleden SL 5. 


Hitta hit

Koordinater hit: 55.944459, 12.774086


Har du varit här?

Kommentera gärna om du har varit här och om du har fler tips på vad man kan göra i trakten. Fler bilder hittar du på Friluftsjournalens Instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *