Om det inte syns på Facebook eller Instagram så har det inte hänt!

Hemlängtan och när det inte riktigt blir som man tänkt 

Jag lyssnade just på Kvinnliga äventyrares pod #04 När vi längtar hem, lyssna på avsnittet här.
Det är en pod som handlar om friluftsliv i stort och litet. Sist pratade de om hemlängtan och när det inte blir riktigt som man tänkt. Krossade förväntningar är något som jag är väldigt van vid. Så pass att jag nu för tiden försöker dra ner mina förväntningar så mycket som det bara går. Emellanåt kan jag till och med försöka tänka negativa tankar om vandringsturen, utflykten eller vad det nu är jag ska iväg på. Exempelvis att det förmodligen kommer störtregna hela tiden, jag får garanterat skavsår och jag kommer bli blöt och kall.

Tragiskt? Ja lite kanske och jag vet inte om jag ska rekommendera att tänka så. Det positiva är dock att jag då tänker på att packa med mig regnkläder, varma kläder och skavsårsplåster, allt det kan ju faktiskt hända. Kanske ska jag inte tänka allt för negativt, det förstör ju också peppen men jag försöker i alla fall förbereda mig på att det kanske inte blir strålande solsken utan minsta problem på vägen. I podden pratar de även om det att ibland kan det ju faktiskt vara så att det är de där motgångarna som man minns allra mest och som man sedan kan skratta åt.

Varför gör du det du gör? 

En annan intressant sak som de diskuterade är varför man ens åker på en vandring. Är det för att du själv gärna vill det för att få uppleva naturen eller är det för att kunna posta det på Facebook och Instagram och säga att du klarade av det?  

”Om det inte finns på Facebook har det inte hänt”

Det uttrycket cirkulerar skämtsamt men ibland känns det tyvärr lite så. Alla ska dela med sig om allt och om det inte finns på facebook kan det ju inte ha varit speciellt kul? Dessutom väljer de allra flesta att dela med sig av sina bästa bilder i sociala medier. Bilder från de soliga strålande dagarna. Oftast ser man inte baksidorna av resorna. Bara en så enkel sak som en regnig dag ser man inte speciellt mycket av i sociala medier, ändå regnar det som in i här i Sverige.

Jag älskar dock att dela med mig på facebook och Instagram. Jag gör dock inte min resa för att få dela med mig av den men visst är det kul att lägga upp sina bilder. Jag kan dock tycka att det kan vara riktigt roligt med de där lite mindre lyckade dagarna och delar gärna bilder av de dagarna också.

Starka minnen från när det inte gick som planerat 

Exempelvis är ett av mina starkaste minnen från en roadtrip som jag gjorde med min sambo när det började ösregna. Vi hade då inget eget tält utan hade lånat pappas nästan 30-årigt tält och även om det var hyfsat fortfarande så höll det inte helt för det regnet. H. sprang därför ut i mörkret med silvertejp medan jag lyste på insidan av tältet på de ställen som det läckte in för att han ska kunna tejpa för. Sen kommer han ju in i tältet helt genomblöt och kall. Men när det till slut slutade att regna in i tältet så kunde vi skratta åt situationen och njuta av regnets smattrande rofyllda ljud.


Ett annat härligt minne är när jag och en kompis åkte över hela Storbritannien med buss. Resan tog fyra timmar innan vi kom fram till Stonehenge. Väl framme ösregnade det dock så in i norden och blåste från alla håll och kanter. Vi hade såklart med oss paraply men det hjälpte inte. Så där fick vi snällt gå i ösregn och lyssna till historien om Stonehenge, en gigantisk stenhög. Inte som vi planerat precis men jag kommer aldrig att glömma den dagen.

Summering av detta då?

  • Det som syns i sociala medier är ofta inte hela sanningen, låt dig inte luras av alla fantastiska bilder.
  • Att sänka sina förväntningar, eller i alla fall förbereda sig, kan ibland vara nyttigt.
  • Allting har sina ”ups and downs” och ibland kan det vara motgångarna som kan bli det mest minnesvärda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top