Kvinnor ska inte behöva gå runt rädda och män ska inte behöva ses som rovdjur

Det kan inte vara många som missat kampanjen #metoo där kvinnor delar med sig av sina berättelser kring övergrepp, sexuellt ofredande och kränkningar. Sociala medier svämmar över av kvinnor som har varit utsatta. Det gör mig både ledsen, arg och rädd. Varför ser världen ut så här?

Jag är ambassadör för kvinnliga äventyrare som arbetar för att inspirera och stärka fler kvinnor att ta sig ut i naturen på nästa stora äventyr. I Kvinnliga äventyrares podcast pratar de bland annat om säkerhet och rädsla. Att sova själv ute i naturen kan vara ganska läskigt och man känner sig väldigt utsatt.

Bild från Pixabay

I debatten om sexuella övergrepp pratas det ofta om att kvinnor ska vara försiktiga, det lär vi oss som små. Att aldrig gå ensam någonstans och att alltid vara beredd på det värsta. Så ska det inte behöva vara. Jag vet dessutom många män som blir irriterade över att behöva ses som en potentiell våldtäktsman. Men tyvärr hur ska jag kunna veta vad dina uppsåt är om jag möter dig på en mörk stig sent på kvällen eller mitt i natten?

Det jag främst blir provocerad av är att kvinnors berättelser kring övergrepp ofta ses som rykten eller osanningar.

”Hon ljuger nog bara” ”Hon överdriver nog så farligt var det nog inte” ”Kan hon inte ta ett skämt eller?” ”Med de kläderna bad hon ju om det”.

Självklar ska inte oskyldiga män straffas, det måste ju finnas bevis. Om man var berusad eller vilka kläder man hade på sig kan dock inte ha med saken att göra. För att ta ett exempel: Om en man blir misshandlad och rånad så får de, så vitt jag vet, aldrig kommentar som:

”men du fattar väl att du inte kan gå runt i märkeskläder då ber du ju om att bli rånad”, ”eftersom att du var berusad så räknas inte detta som ett rån, du kanske ville bli misshandlad och rånad”, ”du kan ju inte gå själv hem på natten då får du ju skylla dig själv”, ”rånarna kan ju inte behärska sig själva när du viftar med pengarna så där”

Det gör mig ursinnig att en kvinna, många gånger en ung tjej, först utsätts för något vedervärdigt som förstör hela ens liv och sen blir hon inte trodd. Många tjejer anmäler inte ens brotten. I de fall de gör det prioriteras ibland inte brotten, inte ens våldtäkter och många gånger fälls inte männen. När de fälls får de ynka straff som inte alls är i relation till det brott de gjort.

Enligt mig måste samhällets syn på män och kvinnor ändras. Kvinnor ska inte behöva gå runt rädda, alltid vara på vakt, ständigt behöva tänka på vilka kläder man har på sig en utekväll. På samma sätt ska inte alla män behöva ses som rovdjur, obenägna att kontrollera sina sexuella drifter, beredda att utsätta en kvinna för brott när som helst bara de får en chans. För att ändra detta måste man dock börja tidigt i åldrarna och öppet prata om vad som är okej och inte. Kvinnor ska dessutom få lov att vara starka och orädda och män ska få lov att vara känsliga och omtänksamma.

Utöver det här måste rättssystemet verkligen ändras. Det måste bli hårdare straff och polisen måste prioritera dessa brott. Det måste dessutom bli ett stopp på att ifrågasätta och beskylla kvinnorna. Det är aldrig kvinnans fel, det är enbart förövarens fel.

1 Kommentar

  1. Beata
    20 oktober, 2017

    Kan bara hålla med i allt!!! Så bra skrivet. Tycker det där exemplet med märkeskläder är klockrent. Grymt att du skriver om detta!!!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *