Del III, Turisternas Ven: På tandemcykel hela ven runt

Det här är del III i min serie om Ven. Tidigare har jag skrivit om Vens stillhet bortom turismen (läs det här) och om historien bakom Vens tre hamnar (läs det här). Nu ska jag alltså hänge mig åt Ven – turismens ö. Hur då? Självklart genom att cykla tandemcykel över hela ön.

Det absolut mest kända att göra på Ven är att cykla. Inte på vilken cykel som helst utan en gul sådan, helst en tandemcykel för att utmana ödet. Det är Ven ut i fingerspetsarna och på somrarna, speciellt mitt uppe på ön så fullkomligt myllrar det av gula cyklar här. På kartan ser du de två olika cykellederna som kommunen märkt ut. Det går även bra att följa Skåneleden etapp 9 A.  Att cykla hela ön runt tar ungefär 90 minuter utan stopp. Jag kommer dock inte följa någon av lederna ovan, det blir ju mycket roligare att avvika ifrån leden.

Att göra på Ven: För historikern

Älskar du precis som jag historia? Att lära sig mer om de människor som en gång bott på platsen, hur de levde och vad de gjorde. Ven är rikt på massor utav historia. Här hittar du fornlämningar eventuellt från Bronsåldern, Sankt Ibbs medeltida kyrka, Tycho Brahes museum och Nämndemansgården. Vi börjar såklart med äldst först.

Fornlämning på stranden mellan Kyrkbacken och Bäckviken
Sankt Ibbs kyrka
Allhelgonakyrkan, Tycho Brahe museet
Tycho Brahes underjordiska observatorium
 1. Fornlämningarna på Ven: Längst med kusten går det att hitta fornlämningar. Spår från när Bronsåldern.  Jag är nyfiken på mer kring den tiden men har tyvärr inte hittat det (ännu). Jag misstänker att det finns mycket mer att upptäcka kring Vens tidiga historia. Bland annat han en boende på Ven funnit pilbågar i sina odlingsmarker och Öns guide – Vens Lilja – har hittat ett solur i fickformat i sin egen trädgård.
  Hitta hit: Fornlämningarna hittar du om du vid Kyrkbackens hamn tar dig söder ut. När du nått fram till ett gammalt förfallet båthus är du precis i närheten.
  .
 2. Sankt Ibbs medeltida kyrka: I Kyrkbacken längst upp på backen ligger den vackra kyrkan Sankt Ibbs. Utsikterna här är slående och jag går ofta upp hit bara för att blicka ut över hamnen. Kyrkan är svår att datera exakt men tros ha byggts under 1100-talets slut eller 1200-talets början. Det är en vacker liten kyrka som rymmer 150 personer. Inne i kyrkan finns Tycho Brahes kyrkobänk och altartavlan som målats av Tycho Brahes hovmålare. Under 1800-talet bodde det ungefär 1200 personer på Ven och då räckte inte den lilla kyrkan till. Det var då Allhelgonakyrkan kom till. När befolkningen sjönk såldes Allhelgonakyrka och är idag ett museum för Tycho Brahe. Hitta hit: På toppen av Kyrkbacken och nr 20 på Venkartan.
  .
 3. Tycho Brahe museet : Tycho Brahe har du säkert hört en hel del om och är en välkänd astronom, astrolog och alkemist med sitt säte på Ven. Han levde mellan 1546 – 1601. På Ven byggde han slottet Uraniborg med en enastående renässansträdgård runt slottet. Slottet finns inte längre kvar men det finns en modell på slottet inne i museet som som sagt ligger inne i Allhelgonakyrkan. Slottet ser verkligen ut att ha varit ett riktigt fantasislott och det är synd att det inte står kvar. Dock är en del av renässansträdgården rekonstruerad. Hitta hit: Mitt uppe på ön och nr 22 på Venkartan.
  .
 4. Tycho Brahes underjordiska observatorium: Den del av Tycho Brahe museet som är den mest intressanta enligt mig. Här går du ner under jorden och ställer dig på en rund platta i mörkret. Plötsligt hör du Tycho prata om en natts observationer. Det du lyssnar till är den åtta minuter långa ljud- och ljusföreställning som skildrar hur det var att observera universum nere i observatoriet. Hitta hit: Mitt uppe på ön och nr 22 på Venkartan.
  .

 5. Nämndemansgården – Hvens hembygdsgård: Mitt uppe på ön ligger Nämndemansgården. Den har anor från sent 1700-tal och är ett byggnadsminne. På gården kan du ta del av utställningen ”Från vaggan till graven” och får gå rakt i en annan tidsepok. Här finns även utställningen ”Tegelbruksepoken” och lära dig mer om den. Förutom all historia är det dessutom en mycket vacker gård.  Hitta hit: Nr 19 på Venkartan.

Att göra på Ven: För romantikern

Är du romantiskt lagd? Älskar du precis som jag en ljuvlig picknick i naturen, att se solnedgången tillsammans med någon man tycker om – eller själv för den delen. Då ska du kolla in dessa ställen.

Kärleksstigen
Kärleksstigens början
Smultronställe vid Kyrkbacken
 1. Kärleksstigen: En väldigt vacker stig som tar dig ifrån Tycho Brahes museum och ner mot kusten. Här gå du bland alla träd som sträcker sig ovanför ditt huvud och bildar en vacker båge. Det känns väldigt mysigt att gå här, och definitivt romantiskt. Bäst är det dock på hösten eller tidig vår när det inte är högsäsong. Hitta hit: I närheten av Tycho Brahes museum, finns markerat på Venkartan.
  .
 2. Smultronställen: Det bästa med Ven är alla mysiga smultronställen som du hittar när du avviker en aning från leden. Jag ska dela med mig av mitt absolut bästa smultronställe. Här brukar jag och H. ha picknick och blicka ut över hela Ven. Den är nämligen en helt fantastiskt utsiktsplats, det slår utsikten från Sankt Ibbs kyrka. Vägen upp är brant och snårig dock.
  Hitta hit: Ifrån Kyrkbackens hamn följer du kusten söderut, kyrkan på din vänstra sida. Du går förbi alla hus och vid vändplatsen finns en liten snårig stig – där traskar du rakt upp.

Att göra på Ven: För båt- och fiskeentusiasten

Ven är en Ö, omgiven av hav. Det är såklart helt fantastiskt om du älskar havet, båtar och fisk.

Stråk med fiskerestauranger i Kyrkbackens hamn
Utsikt över Kyrkbacken
På fisketur i motorbåt
 1. Fiskrökerier och restauranger där de serverar lokal fisk- och skaldjursrätter: Ven är en Ö, omringat av hav. Det finns därför självfallet gott om fisk och restauranger som serverar lokala fisk- och skaldjursrätter. Super gott! Du hittar alla restauranger här.
  .
 2. Fiska med egen båt: Ven är prefekt att segla till, eller ta motorbåten till och ge sig ut på en fisketur. Här finns det gott om sill och makrill. En gång fick jag fem makrillar i ett enda drag, efter 15 minuter ute på sjön och det var bara ren nybörjartur.
  .
 3. Njuta av de tre hamnarna och dess båtar: Ven har tre hamnar (Bäckviken, Kyrkbacken, Norreborg) alla med dess olika historia, läs om det här. Till Ven kommer det alla möjliga båtar, stora lyxiga segelbåtar till små mindre ”har snart sett sina sista dagar” båtar. För någon som älskar båtar är det underbart att bara gå runt och titta. Jag brukar ibland sätta mig i hamnen och spåna på hur det hade varit att äga en båt. Mys i all högsta grad med andra ord.

Att göra på Ven: För Naturentusiasten och den aktiva 

Älskar du naturen och att vara aktiv? På ven finns det dels en enastående natur men även många möjligheter till promenader och cykling.

Kusten vid Kyrkbkacken
En av fyrarna
En av alla åkrar
Kusten på Ven
 1. Njuta av naturen: Ven har en väldigt vacker natur. Jag skulle vilja säga att det är en skånsk idyll med alla åkrar och pittoreska små hus med perfekta trädgårdar. Här och var finns det även hus med vasstak, helt fantastiskt! Det går därför att både få uppleva bykänslan och öppna landskap. Utöver det har Ven en fantastisk kustremsa med branta sluttningar. En del stränder är stenstränder och andra sand.
  .
 2. Cykla och vandra ven runt: Cykeluthyrningen på Ven ligger precis uppför backen vid Bäckviken. Där går det att hyra alla möjliga cyklar och det ingår alltid en karta. På kartan finns det Lilla ö-turen som tar 50 minuter med cykel. Du kan även välja den lite längre rutten Stora ö-turen på 90 minuter. Från och med sommaren 2017 finns det nu även Skåneleden etapp 9 A som går hela vägen runt.

Utöver ovanstående finns det såklart mycket mer att göra på Ven. Mer inspiration och tips hittar du dels på Underbara Claras blogg där hon skriver om när hon cyklade på ven, läs det här. Landskronas stads hemsida hittar du bland annat tips på fler aktiviteter och sevärdheter.

Om ni vill se fler bilder från Ven har VisitHven väldigt vackra bilder på sin instagram.


Hitta hit

För att komma till Ven tar du båten från Landskronas hamn, se tider och priser på Ventrafiken.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *