Sups in i den förföriska och mystiska Stenshuvuds nationalpark

Österlen är en av mina favoritplatser i Skåne. Stränderna på Skånes östkust känns som en lyxversion mot västkusten. Det kanske bara är Falsterbo/Skanör som kan tävla i vackrast strand. Nackdelen med Falsterbo är dock alla människor. På sommaren packas alla som sardiner på stranden (efter en lång bilkö fram). Jag föredrar när det inte är så mycket folk.

Sist jag var på Österlen besökte jag Kiviks musteri, Kiviks äppelmarknadoch Stenshuvuds nationalpark. Här vandrade jag ifrån entrén i Hällevik, som är precis intill musteriet, igenom arboretet. Vad är ett arboretum? Kort och gott är det en samling med utländska träd så det känns som att gå i ett annat land. Dofterna är också helt annorlunda här mot resten av parken. Inte på ett bra eller dåligt sätt utan bara annorlunda.

 

Det finns en liten runda på 0,5 km som bara går igenom arboretet men jag valde att gå Hälleviksslingan på 4,2km som är markerad med gula band på träden. Nationalparken är väldigt välskött och det finns stora skyltar över de olika vandringsslingorna vid varje entré, du hittar även kartan i pdf här.

Den gula leden är min favorit för den går längst med havet förbi fyren och ner till Krivareboden – en helt fantastisk badplats! Här möts du av en lång och vit sandstrand och det brukar inte finnas mycket folk. Självklart har en del samlat sig precis vid Krivareboden men om man fortsätter en liten bit längst med stranden kan man till och med hitta platser utan andra människor. Det är en väldigt vacker plats som inte riktigt går att fånga på bild.

Efter ett obligatoriskt dopp (om det är sommar) vänder nu leden och du går tillbaka mot entrén igen. Nu förändras naturen ganska drastiskt och från att ha promenerat med utsikt över havet, gåendes på massor utav stenar möts du nu av en mosse och därefter ett kärr. Det finns något mystiskt med kärr. Jag får alltid känslan att jag kan försvinna där, men inte på ett obehagligt sätt utan snarare att jag förförs av naturen. Som att det spelas en svag slinga musik inne i kärret som bara jag kan höra och som verkar kalla på mig. Det är inte konstigt att människor trodde på olika former av naturväsen förr i tiden när naturen kan ge en sån mystisk och spännande känsla. Jag såg dock inga övernaturliga naturväsen men en hel del grodor.

Stenshuvud är helt klart en toppfavorit bland utflykter i Skåne och bjuder både in till vandring och bad. Du hittar massor utav information om nationalparken här.

Har du ingen att vandra med och tycker inte om att vandra själv?

I så fall skulle jag vilja tipsa om Vandringsgruppen Skåne som bjuder in till olika vandringar och det är öppet för vem som helst att hänga på.

Jag skulle också vilja tipsa om Vandringsbloggens community som också är öppen för alla och där alla i gruppen kan lägga till olika vandringsevenemang och andra roliga friluftsaktiviteter. Vandringsbloggens community har också olika delgrupper för olika områden. I skåne finns denna. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top