På skattjakt i framtidens spår

Hållbarhet och innovation, något för framtiden eller här och nu? I Brunnshög i Lund görs det stora satsningar för att skapa en just hållbar och innovativ plats. En av sakerna de gjort i Brunnshög är en framtidsvandring där syftet är att få en uppfattning om hur området kommer se ut. Häng med på min framtidsvandring!

 

H: Det ska vara här uppför kullarna, skynda dig! Geocachingens ledtråd är Bison. Vad är en Bison?
J: Typ en oxe väl?
H: Varför skulle chachen se ut som en Oxe, jag fattar inte.

H. stirrade ner i sin telefon. Vi hade Geocaching appen igång och hade redan varit ute i någon timme och loggat minst fem stycken. Vad är Geocaching undrar du kanske? Det är en fantastisk skattjakt.

Här kommer instruktioner för hur du gör:
  • En person gömmer en skatt ute i naturen (oftast bara ett litet föremål där det får plats en pappersbit). Personen lägger sedan upp gps:anvisningarna för sin skatt i appen (hämta den här) för andra att se.
  • Du som är skattletare loggar sedan in i appen och får då fram alla skatter i din omgivning. Du väljer en och följer helt enkelt gps:en.
  • Väl framme på platsen behöver du såklart leta. Ibland är den synlig och du hittar den direkt och ibland kan det vara ett heldagsprojekt att hitta en enda skatt. Där kommer ledtrådarna in. Vissa lägger upp ledtrådar, men de är oftast ganska kluriga. Det kan ju inte vara för enkelt.
  • När, eller om, du hittar skatten skriver du ditt namn och datum på pappersbiten och loggar därmed att du hittat skatten. Du lägger därefter tillbaka den på sin plats.

Tillbaka till H. som stirrade ner i sin telefon. Han såg förbryllad ut, helt klart i djupa tankar kring ledtråden. Vi kommer upp för kullen och jag brister ut i glädje ”Det där är ju en Bison”. H. lyser upp och tror att jag redan har hittat skatten, när det jag egentligen har hittat är två gigantiska tjurar. I metall vill jag tillägga men ändå. De är placerade högst upp på Klosterängshöjden med utblick över MAX IV och Brunnshögsområdet.

Vi letar ett bra tag efter skatten och precis när vi var på väg att ge upp hittade vi den till slut. Jag ska dock inte avslöja den exakta positionen om någon vill ut på en jakt. Därefter fortsatte vår framtidsvandring ned från de branta backarna, ut på grusvägen och under bron till MAX IV.

Bi Happy i industriområdet vid MAX IV

Vi gick igenom ett typiskt industriområde och lyssnade till den sussande trafiken från motorvägen. Behöver jag säga att vi höll ett högt tempo på just detta parti? Industriområden och trafik är inte min grej. Det tog ett tag längst med flera större och asfalterade vägar innan vi äntligen kunde svänga av och gå rakt in i ett skogsområde.

Här gick vi längst med en smal, övervuxen stig med våra cyklar. Det var inte det lättaste att ta sig fram i det höga gräset men skam den som ger sig. På vår högra sida kommer det upp en stor skylt om att det fanns en bioodling där. H. ville gärna gå in och titta men jag är töntig och allmänt superrädd för bin och getingar. Jag ville inte bli stucken så vi fortsatte vidare. För dig som inte är rädd för bin kan du läsa mer om bioodlingen och satsningen Bi Happy här. 

Möt den enorma tuppen i Stadsodlingen

Efter en liten bit kom vi fram till Stadsodlingen. Här möttes vi av ett stort växthus där det inte verkade som att man fick lov att gå in. Till höger om oss fanns ett stort hönshus med massor med hönor och en riktigt stor tupp. Till min förtjusning fanns där även en liten bur med massa kycklingar! Väldigt söta om du frågar mig, inte så märkvärdiga om du frågar H. Vems om har rätt är upp till dig.

Till vänster om oss bredde sig alla olika odlingar ut. Det fanns massor med vackra blommor men även ätbart som kål, hallon och äpplen. Det kryllade med människor som skötte om sin del av odlingen. Det var en väldigt mysig plats att gå omkring i och fantisera om sina egna framtida odlingsprojekt.

Bygg din egen koja och vandra under solrosorna

Vi fortsatte därefter vidare och kom fram till Kojskogen. Här kan du bygga helt egna kojor eller bara njuta av alla skapelser som redan finns på plats. Läs mer om Kojskogen i detta inlägg.

Därefter var det dags att ta sig hemåt när vi plötsligt såg en ny skylt vi inte sett tidigare. De verkade ha byggt ut framtidsvandringen, eller så hade vi bara missat det tidigare. Jag läste på skylten och H. stack iväg före mig längst med vägen. Han kallade på mig och när jag vände mig om såg jag hur han sken upp och hade ett brett leende på läpparna. Nu hade han hittat något fantastiskt. Framför mig fanns det nämligen ett stort fält med massor utav solrosor som säkert var två meter höga!

Ibland upptäcker man fina områden bara runt kröken. I Brunnshög finns det massor av olika saker att göra, mer än det jag skrivit om i detta inlägg. Vill du veta mer besök Lund.se och sidan om Brunnshög. 


Hitta hit

Koordinater till Klosterängshöjden: 55.727427, 13.225692
Koordinater till Stadsodlingen: 55.719818, 13.239100
Koordinater till Kojskogen: 55.718688, 13.238059


Har du varit här?

Kommentera gärna om du har varit här och om du har fler tips på vad man kan göra i trakten. Fler bilder hittar du på Friluftsjournalens Instagram.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top