De 5 bästa sevärdheterna i Smygehuk

Det var en solig och vacker dag. Vinden var stilla men det var ändå inte tillräckligt varmt för att bada enligt mig. Vi var sugna på att åka på en liten utflykt men visste inte helt vart. Då får H. syn på några bilder från Smygehuk, Sveriges sydligaste udde.

De har jättevackra stenstränder, en vacker hamn och en utskicksplattform där vi kan stå på den absolut sydligaste punkten. Ja också verkar de ha väldigt god glass - H.

Den meningen räckte för att sätta oss i bilen och åka iväg. Det första vi gjorde när vi kom fram var att beställa varsin mjukglass med strössel. Inte helt fel efter en stund i en varm bil. De hade även något som kallas för Smygehuksglass som består av kulglass, grädde, sylt och en gräddboll ovanpå. Jag tyckte det kändes som lite väl mycket i en och samma glass men det kan klart vara värt att prova. Förutom glasskiosker där du även kan köpa mat finns här fiskrökerier och caféer. Med glass i magen begav oss sedan till de olika sevärdheterna i Smygehuk. 

De 5 bästa sevärdheterna i Smygehuk: 
 1. Utskicksplattformen
  En av de första sakerna du ser är utkiken. Här kan du stå på en plattform ute i havet och därmed befinna dig på den absolut sydligaste punkten i Sverige. De har även en vacker kompass som visar avståndet till andra platser i världen. Det är en av de absolut populäraste stället för bilder, vilket inte är svårt att förstå
 2. Kalkugnarna
  Här fanns tidigare en kalkindustri med 10 ugnar i bruk. Den äldsta och största kupolugnen finns kvar idag och är från mitten av 1800-talet. Den är belägen mellan utsiktsplattformen och Köpmansmagasinet.
 3. Köpmansmagasinet
  Det var tidigare en handelsgård och byggdes i början av 1800-talet. Idag finns där en utställning av konsthantverk, försäljning och ett café.
 4. Famntaget
  Ett konstverk placerat i hamnen på Smygehuk. Konstverket föreställer en kvinna som sträcker sig ut mot havet, med vinden i håret och ser ut att njuta av solen strålar.
 5. Fyren
  Fyren i Smygehuk är 17 meter högt och uppfördes även den under 1800-talet. Idag är fyren dessutom ett vandrarhem för den som vill övernatta.

Hitta hit:

Koordinater hit: 55.339400, 13.360053
Skånetrafikens buss nr 190 stannar i Smygehuk, hållplats Hamnen.


Har du varit här?

Kommentera gärna om du har varit här och om du har fler tips på vad man kan göra i trakten. Fler bilder hittar du på Friluftsjournalens Instagram.

Scroll to top