Övernattning och vandring i Sydsveriges sista vildmark

Vi tryckte ner all vår packning i min trogna gamla bil och begav oss till Braenäs strövområde i norra Skåne, på gränsen till Blekinge. Strövområdet är ett sjörikt bokskogsområde som brukar kallas för Sydsveriges sista vildmark. Vägen fram till området bestod av snirkliga grusvägar, strålande kvällsskog och doften av skog och mark.

Väl framme slogs vi av den slående utsikten av Immelnsjön som bredde ut sig över landskapet.

Rakt framför oss fanns en strandremsa där en kvinna och ett barn glatt badade. Grillplatsområdet var fullt med människor och det spred sig en härlig doft av eldrök och mat. Vi gick längst med Skåneleden på en bred grusväg och passerade några pittoreska hus innan vi kom fram till lägerplatsen. Där fann vi en liten oas bestående av en gräsplätt och två grillar samt utsikt över sjön mellan lövträden. Några hade dock redan brett ut sig på platsen. Det stod ett tält några meter ifrån grillplatsen och det hängde tvättlinor kors och tvärs mellan träden med badlakan och badkläder på tork.

Vi bestämde oss för att åka vidare längst med sjön på jakt efter en ledig lägerplats. Vi körde uppåt Skåne och följde sjöns olika vikar och vrår. Vi kom sedan fram till Brotorpet, ett naturreservat mellan Immelnsjön och Filkesjön. Tvärs över parkeringen såg vi en fors och några campare som gjorde sig redo för en åktur med sin kanot. Vi följde leden, över forsen, förbi en vacker strandremsa med grillplats och fram till lägerplatsen.

Där var det stilla, vackert och helt perfekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *