Ta ett hjortsprång till Söderåsen

Det var vårt andra försök att besöka Hjortsprånget, en häpnadsväckande utsiktsplats i Söderåsens Nationalpark. Hjortsprånget är en naturlig avsats i dalen där du kan stå längst ut och blicka ut över så gott som hela området.

På första försöket stannade vi bara till vid Söderåsen som en extrautflykt på en längre resa. Målet var att stanna en liten stund, gå upp till Hjortsprånget och sedan åka vidare. På kartan såg det inte ut som att det skulle vara speciellt långt så vi traskade därför på. Efter några kilometer kom vi fram till en korsning – Offavägen – och jag kunde då se att vi hade gått alldeles för långt. Leden vi följde heter Hjorsprångsrundan och är på 7,7 km, för eller senare kommer man fram  men vi hade inte tid att gå hela rundan och fick därför gå tillbaka.

En annan dag och ett nytt försök

Vi hade fått för oss att Hjortsprånget förmodligen låg precis upp för trappan intill Skäralidsrestaurangen. Den är en lång trappa upp för en brant backe, går inte att missa. Vi traskade sakta med säkert upp för att andfådda och svettiga inse att Hjortsprånget inte fanns på den sidan av nationalparken. Vi fick snällt gå ner igen.

Kom vi fram tillslut? Jodå efter noggrannare betraktande av kartan insåg vi att den snabbaste vägen var att följa de blå markeringarna till vänster om Skärdammen. Därifrån är det bara 400 meter (samt skyltat). Dock uppför en väldigt brant backe, så glöm inte vatten och bra skor.

När vi bemästrat backen såg vi en stor skylt ”Hjortsprånget”. Att faktiskt ha hittat dit, efter några försök, gav kanske en större glädje än självaste utsiktsplatsen. Det var dock helt klart värt det! Vi kunde gå rakt ut på en avsats och ställa oss längst ut på berget och blicka ner över hela området – det var en fantastisk utsikt.

Vi hittade därefter en stor sten lite längre bort och packade upp vår gofika bestående av smoothies på egenodlade jordgubbar, blåbär och hallon. Mums! Därefter fortsatte vi längst med leden. Den bjöd bitvis på en lite tuffare terräng med branta backar och steniga partier för att blandas med breda grusvägar och betesmarker där hästar går. Vi stötte även på en huggorm (mer om det i ett senare inlägg).

Naturen i området bjuder på lövskog med utsikter över hela nationalparken, betesmarker och en stenig dalgång med en vacker bäck i botten av dalen. Det charmiga med hjortsprångsrundan är att du får uppleva en stor variation i naturen på bara 8 km. Den sista delen var helt klart min favorit. Luften där var frisk och jag älskar lukten av fuktig skog och ljudet av porlande vatten. Det finns nog ingenting bättre.


Hitta hit

Du hittar karta, beskrivning och tips på vad du kan göra i Söderåsens nationalpark på Sveriges nationalparkers hemsida. 


Har du varit här?

Kommentera gärna om du har varit här och om du har fler tips på vad man kan göra i trakten. Fler bilder hittar du på Friluftsjournalens Instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *