Dagen då livet passerade revy i mötet med livsfarlig orm

Här skriver jag om mötet med en livsfarlig huggorm i Söderåsens nationalpark. Om det nu ens var en huggorm och är de verkligen livsfarliga?

Vi hade snart vandrat halva Hjortsprångsrundan i Söderåsens Nationalpark och kommit fram till utsiktsplatsen Lierna. Här såg vi ut över ravindalen som var täckt av gröna löv. Det fanns många som stannat för att fika. Vi stannade bara till kort för att ta några bilder och gick sedan vidare.

H. såg en liten stig som avvek från rundan och vill gå dit och utforska. Jag hade ingen lust och ville hålla mig till stigen så jag bestämde mig för att vänta. Då såg jag att han tog fram kameran, hukade sig ner på marken med kameran – ett tydligt tecken på att detta skulle ta tid.

Du vet vad jag pratar om ifall du också känner någon som är hobbyfotograf, varenda blomma, mossa eller svamp är ett föremål som noga ska observeras och fotograferas i olika vinklar. Jag ska inte klaga – samtliga vackra bilder i denna blogg är H.s bilder men undantaget ormbilden nedan.

Jag väntade en liten stund men fortsatte sedan i förväg längst med stigen. Jag gick förbi en hage med två stora hästar och på min högra sida fanns det en vacker ek. Ekens krona bredde ut sig stort och gav ifrån sig ett skimmer av grönt och gult.

Plötsligt hörde jag ett starkt väsande vid mina fötter. När jag tittade ner såg jag en mörkbrun orm med sicksacktecken på ryggen. Huvudet var höjt över marken och kroppen hoprullad, den varnade mig med ett starkt väsande. Jag tänkte omedelbart att det var en huggorm, den enda ormen vi har i Sverige som är giftig. Jag blev nervös och började febrilt tänka ut en handlingsplan. Vad ska jag göra? Stå till eller gå därifrån. Om jag börjar springa kommer den bli irriterad då och göra ett utfall?

Jag funderade i något som kändes som minuter men som förmodligen bara var några sekunder. Sen bestämde jag mig för att sakta backa några steg och sedan springa därifrån. H. hade fotograferat klart inne bland buskarna och såg mig komma springandes mot honom på stigen.

H: Vad är det som har hänt?
J: Det är en huggorm där borta!!

H. spände upp ögonen och jag såg att han var exalterad.

H: Vart då någonstans? Vart såg du den?
J: Där borta vid trädet, men gå inte för nära bara.

H. gick fort mot eken där jag tidigare sett ormen. Han gick med bestämda steg, ett leende på läpparna och kameran beredd. Till hans besvikelser var dock ormen borta. Jag blev förvånad att han rusade fram så till eken med tron att ormen fanns kvar. Det fanns ingen tillstymmelse till försiktighet. Inte ens mot en orm som kanske var en huggorm. Samt att han tänkte försöka ta närbilden på den.

I mitt huvud såg jag framför mig hur han hukar sig ner mot ormen, ormen blir arg och biter honom rakt i ansiktet. Min fantasi och oro är såklart i 99% av fallen helt överdriven, men det finns ju alltid den där 1% risken att jag har rätt. Meningen var dock inte att vara så nära ormen enligt H. Han skulle bara zooma in försäkrade han mig om, men en orädd fotograf i möte med något så exotiskt som en huggorm. Jag tror ändå han hade lutat sig mot den, kanske hade inget hänt oavsett. Det får vi aldrig reda på.

Observera att bilden är tagen av James Common och är ifrån Pixabay.com, en gratis fotobank.
Hur farlig är en huggorm egentligen? Var det ens en huggorm?

En exotisk orm, huggormen? Faktum är att det är ganska ovanligt att få syn på en huggorm. De kan dessutom lätt förväxlas med en hasselsnok. De har liknande mönster och färg men är helt ofarliga. Läs om våra svenska ormar på denna sida. 

Både hasselsnoken och huggormen är skygga och håller sig gärna för sig själva. Om det skulle varit en huggorm eller om du någon gång möter en huggorm kan det vara bra att veta att de helst inte biter dig, speciellt inte om du håller dig på avstånd. En huggorm biter dig dock om du skulle trampa på den, sätta dig på den eller plockar upp den. Att trycka upp en kamera i ansiktet? Vem vet kanske bäst att inte prova. Om den skulle bita är de flesta bett (30-50%) inte ens med något gift i sig. Giftet sparar de hellre till en måltid.

Skulle de mot förmodan bita så behöver inte giftet vara så farligt som du kanske först tror. Illustrerad vetenskap menar att ett huggormsbett är mindre farligt än ett getingstick. Du kan dock få andra besvär av ett huggormsbett, så som svullnader och magsmärtor och är du allergisk kan det vara riktigt farligt. Uppsök därför alltid läkare.

Vad ska du göra om du blir biten?
 • Håll dig lugn och håll den drabbade kroppsdelen högt
 • Uppsök alltid läkare även om du inte upplever några besvär

Källa: Allt om vetenskap,  Illustrerad vetenskap

 

2 Comments

 1. Alex
  12 februari, 2018

  Hej! Häftigt om du har sett en huggorm på Söderåsen. Det har faktiskt aldrig rapporterats någon huggorm därifrån, däremot är både snok och kopparödla väldigt vanliga. Nu fick jag förnyat hopp om att det trots allt finns huggormar någonstans i nationalparken. Jag ska ge mig ut i vår och leta!

  Svara
  1. Friluftsjournalen
   12 februari, 2018

   Dessvärre kan det mycket väl ha varit en snok också då jag inte tittade tillräckligt noga och förmodligen inte sett skillnad oavsett :p

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top