Fågelsångsdalens mysterium

I Södra Sandby, strax utanför Lund ligger ett vackert litet naturreservat som heter Fågelsångsdalen. Utifrån ser det inte mycket ut för världen, det ser nämligen mest ut som en lång rad med träd. Du står dock inför en underbar överraskning. 

Det är inte speciellt bra skyltat till området. Det var bara ren tur att jag såg den lilla bruna skylten som ledde in till parkeringen. Du parkerar precis intill ett hus och går sedan upp på cykelvägen. Min första tanke, eftersom att jag inte varit där förut, var besvikelse. Var den här cykelvägen mellan alla träd självaste naturreservatet. Visserligen en fin cykelväg men inte vad jag hoppats på. Tvivla ej! Om du följer cykelvägen kommer det plötsligt en stor text tryckt på cykelvägen "Fågelsångsdalen" och en öppning med en liten trappa in.

Det känns som att stiga in i en saga när du från en enkel cykelväg går rakt in i en förtrollande skog, porlande bäck omsluten av en ravindal.

Det är verkligen en häftig upplevelse att gå från en bred cykelväg rakt in i en skog med höga branter och en bäck som slingrar sig i botten. Stigarna här är smala och du går över stock och sten och ibland över små bryggpassager. Huvudstigen klättrar uppåt mot den geologiska sevärdheten. Här kan du hitta alla möjliga fynd, till och med geologiska om du har tur. Om det bor en liten geolog i dig är detta därför en perfekt plats att besöka. Området är inte speciellt stort men då det finns flera spännande små naturstigar inne i dalen kan du vandra runt och supa in dalens förtrollande atmosfär. Jag ville aldrig lämna.


Hitta hit

Koordinater till parkeringen (obs mycket liten brun skylt in): 55.715142, 13.309785
Karta och informationsfolder om Fågelsångsdalens naturreservat (pdf)


Har du varit här?

Kommentera gärna om du har varit här och om du har fler tips på vad man kan göra i trakten. Fler bilder hittar du på Friluftsjournalens Instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *