Andas. Allt kommer att lösa sig tillslut. Bara andas.

Här skriver jag om mina bästa tips för att slappna av från vardagens stress och alla måsten genom att vara i naturen. Jag delar även med mig om mina tips på avslappnande naturområden där du kan finna en egen personlig oas. 

Stress, dagens största samhällsproblem. Allt ska hinnas med, alla deadlines på jobb, alla extra saker du vill hinna med på jobb för att visa framfötterna fast att du egentligen inte behöver göra dem. Diska, tvätta, städa. Just det jag måste ju träna idag. Gå till frisören, betala räkningarna, fixa bilen. Listan på saker tar aldrig slut och storstadslivet med all rusande trafik, alla människor som springer förbi med mobilen mot örat, alla ljud, det hjälper inte. Vid stress behövs lugn, stillsamhet. En plats att slappna av på.

Vart kan jag hitta min egen personlig oas? Det är enkelt, i skogen såklart.
Här möts du av inget annat än träd i alla dess former, mossa som täcker marken och som växer sig upp på träden. Svampar och bär och en och annan kvittrande fågel. Luften är fri från avgaser och det sprids en härlig doft av barr och mark. Här vill jag alltid vara. Precis här i skogen.

Vilken skog är bäst då? Bäst är ju den där det inte myllrar av andra människor. Så välj bort typiska nationalparker eller populära naturområden om du vill få vara själv. Att det finns en vacker utsiktsplats någonstans i skogen tycker jag är ett stort plus. Gärna inte för tidigt inne i skogen. Du ska behöva gå en bit för att komma fram till utsikten. Då tycker jag att utsikten blir mer njutbar. Vatten är ett annat plus – det är inte bara viktigt för vår överlevnad det har även visat sig ge känsla av en mental stillhet. Så leta upp skog med en porlande bäck, en liten å eller varför inte utsikt över en vacker sjö?

Hur slappna jag då av? När humöret blivit påverkat av all stress och du irriterar dig på allt möjligt i din omgivning, stora som små saker då tycker jag att rörelse hjälper. Förutom att befinna dig på en avslappnad plats tycker jag att promenaden hjälper dig att koppla bort tankar och istället fokusera på rörelsen i sig. Om du inte tycker att tankarna automatisk kopplas bort bara för att du rör dig kan du försöka fokusera på annat i din omgivning. Angeliqa Mejstedt skriver i sin blogg – Vandringsbloggen – om Hikefulness. Det är hennes version av mindfulness och handlar om att landa i sig själv och att lära sig att slappna av. Här kan du läsa Vandringsbloggens inlägg med tre övningar i hikefulness.

Mina bästa tips för att stressa av:
 1. Ta dig ut i naturen, gärna skogen, där du inte behöver störas av trafik och annat oljud.
 2. Välj en plats som inte är så välkänd. Därav är det oftast mindre människor och du får vara här i lugn och ro. Platsen får gärna ha en utsiktsplats och något form av vatten i närheten.
 3. Rör på dig och lär dig att slappna av genom praktiska övningar i Hikefulness.

Kan du inte tipsa mig om en skog att åka till? Såklart vad är annars meningen med en hemsida med tips om utflykter och naturområden. Här nedan listar jag tre olika naturområden som inte är speciellt kända, har vackra leder att promenera längst med och som bjuder in till vackra utsikter. En har till och med en slående utsikt över en sjö. Kommentera gärna vilken du tycker var bäst.

Tips på 3 olika skogar att besöka som kanske kan bli din personliga oas:
 • Hunnsberget i Ljungby
  Det här är en plats som inte är allt för känd så vitt jag vet. Du parkerar intill en stor skog och möts av en stor karta. Hör följer du leden raka spåret fram mot berget. Det är inte speciellt långt men ganska brant innan du är framme vid utsiktsplatsen. Här ser du ut över så gott som hela Småland, inte möjligt, men det känns i alla fall så. Det är en fantastisk plats att åka till för att slappna av. Här finns inga vattendrag men utsikten väger upp ändå.
  Hitta hit: 56.783346, 13.349947

 • Lillared-Klövaberget i Halmstad
  Här får man parkera längst med vägen på en liten mötesplats som är markerad som parkering med en karta över naturreservatet. För att komma till området korsar du vägen och följer de stora blå skyltarna. Stigen leder dig längst med varierande natur, höga branter och bäckdalar. Långsamt slingrar sig stigen upp för berget och leder fram till en enastående utsiktsplats. Här finns allt du behöver för din hikefulnesstur.
  Hitta hit: 56.729788, 13.128524

 • Ättestupan Valhall, Olofström
  Här kan man antingen köra hela vägen upp till utsiktsplatsen eller promenera i bokskogen upp. Utsiktsplatsen i sig är 40 meter hög och du har en hisnande utsikt över Orlundens sjö. Platsen har en sägen om sig att vara ett gammalt ättestupa, sanning eller ej? Oavsett är det en mycket vacker och avslappnande plats.
  Hitta hit: 56.2673, 14.5902

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *