Kanotutflykt i Lödde å

Häng med när vi paddlade kanot i Lödde å i Öresundsområdet. 

”Du behöver oömma kläder och vi kommer att åka buss en liten bit”-H.

Det var allt jag fick reda på. Vi tog en gul regionbuss, nr 126, och hoppade av i Löddeköpinge. Inte riktigt vad jag förväntat mig. Just då var jag väldigt förvirrad, vad skulle vi göra i Lödde, vad kunde man ens göra här förutom att handla på Center syd.

H. såg tydligen mitt förbryllade ansiktsuttryck och försäkrade mig om att jag skulle tycka det var kul. Vi gick en liten bit ifrån busshållplatsen och då såg jag skyltarna ”Lödde båt och kanotcenter”. Jag visste inte ens att det gick att paddla kanot i Löddeköpinge. Fanns det ett hav här, en å? Jag var fortfarande aningen förbryllad. Min lokala kännedom om åar och vattendrag var inte speciellt bra.

Vi kom fram till ett litet rött hus. Utanför stod det kanoter och kajaker uppstaplade på gräset. Framför oss fanns en liten brygga, en strandremsa och Lödde å. En familj var på väg ut i ån med en kanot och bredvid dem stod uthyraren och instruerade dem i hur de skulle göra.

Sen var det vår tur. Uthyraren ger oss varsin starkt orange flytväst och pekade på en kanot i ställningen.

”Det är bara att bära ner den till ån, jag antar att ni vet resten”

Jag var förvånad, kunde man se att vi paddlat tidigare? H. nickade dock instämmande och började lyfta av kanoten. Den var ganska lätt och eftersom att det fanns en liten strandremsa var det superlätt att ta sig in i kanoten. Inte för att det är speciellt komplicerat annars, men ännu lättare nu. H. ville sitta bak och styra och jag protesterade inte.

Sen bar det av. Ån var lång och snirklig. Det fanns många små bryggor och motorbåtar längst med vägen och vi mötte andra på kanot och en hel del i kajak. De som paddlade kajak var klart mer fokuserade, förmodligen var de rätt ofta ute. De, inklusive vi, som var i kanoterna paddlade istället långsamt framåt. Från en kanot pågick några diskussioner om hur de skulle hålla kanoten rak och undvika att sicksacka fram i ån. Jag tyckte att det var charmigt att lyssna på och en härlig känsla att sakta glida fram genom ån. Det fanns inga måsten och ingen stress.

Vi tog oss hela vägen tills ån mynnade ut i havet. Nu var det betydligt tyngre att paddla. Vågorna, även om de var små, gjorde motstånd och vi fick ta i betydligt mer än i ån för att komma fram. Det kändes som en dum idé att ta sig ut i havet. I ån gled vi lugnt fram. Sen såg jag stranden. Det var en vit lite större sandstrand och knappt några människor där. Det var det perfekta stället för att stanna och vila. Vi drog upp kanoten på stranden och satte oss ner i den mjuka vita sanden. H. hade tänkt på allt och packade upp några mackor, frukt och dricka. Det var först nu som jag insåg hur hungrig jag var. Vi låg där en stund i solen och värmen och bara andades.

Det började bli kväll och eftersom vi hyrt kanoten över dagen fick vi snällt bege oss tillbaka. Kvällen avslutades med varsin pizza i Löddeköpinge. Kanske inte det mest romantiska stället för en middag, men gott var det, speciellt efter en hel dag i en kanot på lödde å – en helt underbar dag.


Hitta hit

Koordinater till kanotuthyrningen: 55.756726, 13.014640
Koordinater till stranden: 55.725670, 13.001410


Har du varit här?

Kommentera gärna om du har varit här och om du har fler tips på vad man kan göra i trakten. Fler bilder hittar du på Friluftsjournalens Instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top